. Опубліковано в Новини

 

 

    Наближається Великдень. Це найвеличніше і найшанованіше свято всіх християн.
  З давніх-давен до нього готувалися заздалегідь: прибирали домівку, обійстя, у чистий четвер випікали паски. Паска, випечена в глиняному пасківнику, – найсмачніша.

 Пропоную доступний і простий рецепт:

• 0,5 л молока;

• 100 г дріжджів;

• 8 яєць;

• 2 ст. цукру;

• 50 г вершкового масла;

• 50 г маргарину;

• родзинки, цукати, ванільний цукор.

Молоко закип’ятити, дати схолонути, розвести в ньому дріжджі; яйця збити з цукром, змішати все разом, дати настоятися 3 години. Потім, добавляючи м’яке масло та маргарин, ванільний цукор, замісити з борошном (м’яко), наприкінці додати родзинки, цукати (розпарені окропом), вимісити. Дати тісту підійти. Сформувати паски. Тіста в пасківнику повинно бути трохи менше половини. Знову дати підійти. Випікати 40 хвилин за температури 180-200 0С. Смачного!

Автор невідомий. Пасківник. Глина, полива, гончарний круг, вдавлювання, 16,5х18 см. Опішне, Полтавщина. Початок ХХ століття. Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному, Меморіальний музей-садиба гончарської родини Пошивайлів,
Нд-5704/КО-11. Фото Наталі Гринь

Микола Пошивайло. Пасківник. Глина, ангоби, гончарний круг, мальовка,
22,5х20,3 см. Опішне, Полтавщина. 1990-ті. Приватна колекція Олеся Пошивайла. Фото Наталі Гринь

Марія Яценко з випеченими власноруч пасками. Опішне, Полтавщина. 02.05.2013. Фото Наталі Гринь

 

Марія Яценко,

завідувач Меморіального музею-садиби

гончарської родини Пошивайлів

 

Наталя Гринь,

молодший науковий співробітник

Меморіального музею-садиби

гончарської родини Пошивайлів

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Новые игры Alawar.

Буклет/booklet

24312436524356436

Музей-садибу відчинено щодня 

з 9-00 до 17-00 год.

(п'ятниця, неділя: з 800 до 1600)

Вартість: 25,00 грн. за одну особу (віком від 18 років)
15,00 грн. за одну особу (віком до 17 років)